У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 






Название Економіка в галузі рослинництва, тваринництва і технічних культур
Количество страниц 32
ВУЗ КИЇВСЬКИЙ ПОЛІТЕХНІЧНИЙ ІНСТИТУТ
Год сдачи 2010
Бесплатно скачать 21678.doc 
Содержание Зміст

Вступ 3
1.Природно-економічна характеристика 6
2.Економіка в галузі рослинництва 16
3.Економіка в галузі тваринництва 22
4.Економіка в галузі технічних культур 25
5.Експортно-імпортний потенціал країни 27
Висновки 30
Список використаної літератури 32



Вступ

Сільське господарство - найважливіша галузь матеріального виробництва. Однак у чинність своїх специфічних особливостей, циклічності виробництва воно в умовах ринку займає особливе положення, що не дозволяє йому повною мірою й на рівних умовах брати участь у міжгалузевій конкуренції. Тому необхідний комплекс заходів, що забезпечують здійсненні стратегії аграрних і земельних перетворень і створення для ефективного функціонування сільськогосподарських товаровиробників таких умов, які щонайменше б дорівнювали умовам партнерів з агропромислового комплексу.
З погляду ринку, сільське господарство - насамперед виробник споживчих товарів, які задовольняють насущні потреби населення. Споживання продовольства має свої фізичні межі, після їхнього досягнення подальше збільшення витрат на продовольство відбувається за рахунок росту доданої вартості, тобто шляхом підвищення якості продуктів, більш глибокої їхньої переробки. Частка витрат на продовольство в загальних витратах споживачів нестабільна. Збільшення попиту на сільськогосподарську продукцію після досягнення певної межі споживання продовольства відбувається тільки за рахунок приросту населення, що у розвинених країнах, таких як Великобританія, не великий. Низький ріст попиту на продовольство вступає в протиріччя з підвищенням продуктивності праці в сільському господарстві й постійному збільшенні виробництва сільськогосподарської продукції. Оскільки сільськогосподарське виробництво в значній мірі ізольовано від сигналів ринку за допомогою захисту й регулювання ринку, таке положення приводить до появи надлишків сільськогосподарської продукції. Проблему надлишків можна вирішувати шляхом або тривалого зберігання продукції, що вимагає значних витрат, або субсидування експорту на світовий ринок.
Великобританія відрізняється, навіть серед країн Західної Європи, малою долею населення (близько 2 %), зайнятого в сільському господарстві. Британське сільське господарство інтенсивне та комерційне, з високим рівнем механізації. Його підтримка спочатку національною політикою, а згодом і Єдиною сільськогосподарською політикою (ЄСП) ЄС, призвела до того, що продуктивність виробництва деякої сільськогосподарської продукції перевищила попит. Зайнятість в сільському господарстві поступово знизилася, а, із запровадження політики скорочення надлишків, ця тенденція, ймовірно, продовжуватиметься. Британський уряд вживає заходи, щоб створити можливості альтернативного працевлаштування в сільських областях, особливо в тих, що віддалені від міст.
Офіційна сільськогосподарська політика узгоджується з ЄСП і покликана поліпшити продуктивність, гарантувати стійкість ринку та забезпечити виробникам сприятливий рівень життя, а також, щоб гарантувати постачання товарів споживачам за прийнятну ціну. Щоб досягти цих цілей, ЄСП надає систему мінімальних цін для місцевих товарів і оподаткувань на імпорт, щоб підтримати внутрішні ціни. Експорту сприяють субсидії, які оплачують різницю між світовою ринковою ціною і ціною Європейського Союзу. Для деяких товарів, в особливості для яловичини і баранини, є додаткові платежі, які виплачуються безпосередньо виробникам. Більш сучасні політики включають квоти на молоко, сухопутні державні резерви і опору на ціновий механізм як регулятор.
Найголовніші сільськогосподарські культури — пшениця, ячмінь, овес, цукрові буряки, картопля і рапс. Значна частка пшениці, ячменю і рапсу використовуються для корму тварин, багато обробляється для людського споживання. Сполучене Королівство досягло високого рівня самостійності у виробництві основної сільськогосподарської продукції за винятком цукру і сиру.
Таким чином, метою даної курсової роботи є дослідження економіки сільського господарства Великобританії.
Об’єктом дослідження даної курсової роботи є сільське господарство у галузі рослинництва, тваринництва та технічних культур, а також імпортно-експортний потенціал країни.
Метою роботи зумовлено виконання таких завдань:
• дати природно – економічну характеристику Великобританії;
• розглянути економіку сільського господарства Великобританії в галузі рослинництва та технічних культур;
• визначити особливості розвитку тваринництва у країні на сучасному етапі;
• дослідити експортно-імпортний потенціал країни.
Під час вирішення поставлених завдань використовувалися загальнотеоретичні та економіко-статистичні методи: аналіз, синтез, узагальнення, статистичні порівняння показників. До спеціальних економічних методів дослідження, які використані при написанні роботи, належать економіко-статистичні та економіко-математичні методи, за допомогою яких був проведений комплексний аналіз статистичних даних, що характеризують стан та динаміку сільського господарства Великобританії; визначено взаємозв’язок економіки сільського господарства з окремими макроекономічними показниками. Крім того, застосовувалися прийоми спостереження, групування, класифікації та графічне зображення результатів.
Список литературы Висновки

Великобританія на сьогоднішній день являє собою країну з високо розвинутою, сильною і незалежною економікою. Великобританія виділяється в сільському господарстві серед європейських країн тим, що в цьому секторі економіки в неї зайняте менш двох відсотків населення. При комерційній інтенсифікації врожаїв і високому рівні механізації по деяких позиціях обсяги агропромислового виробництва перевершили рівень попиту в країні. Поступово знижується рівень зайнятості в цій області. Щоб створити альтернативну роботу для людей у сільській місцевості, уряд починає спроби перекинути робочу силу в інші галузі. Площа землі, використовуваної в сільському господарстві (біля трьох чвертей усієї площі), теж зменшується, при цьому землі, придатні для вирощування злаків віддають під пасовища.
У Великобританії сільське господарство створює всього 1 % ВВП і забезпечує роботою близько 2% працездатного населення. Проте, воно покриває дві третини внутрішніх потреб у продуктах харчування. Британське сільське господарство високоефективне й тому має можливість експортувати великі обсяги продуктів харчування та сільськогосподарської продукції.
Останнім часом сільське господарство Великобританії скоротило свої позиції у виробництві ВВП, але проте воно покриває більшу частину потреб країни в продовольстві, відрізняється високою продуктивністю та інтенсивністю. Середній урожай пшениці становить 7,8 – 8,3 т / га.
В Англії більше 70%, а в Шотландії понад 90% сільськогосподарської землі перебуває в руках великих фермерів, розміри господарств яких перевищують 60 га кожне. Саме ці господарства дають основну товарну продукцію. У цілому ж переважають фермери, у господарствах яких обробляється менш 16 га. Найбільші господарства (понад 140 га) займають половину всієї орної землі й дають понад половину аграрної продукції.
Сільськогосподарське виробництво зростає в середньому на 3% у рік. Це найбільш істотний приріст серед країн з розвинутою економікою.
Основною галуззю сільського господарства Великобританії є тваринництво, що становить близько 65 % від всієї його продукції. У рослинництві значне місце займають технічні культури (буряк, ячмінь, овес). В останні роки зросло виробництво пшениці, у результаті чого внутрішні потреби в ній задовольняються практично повністю.
За такими продуктами, як пшениця, ячмінь, овес і картопля, обсяги виробництва перевищують споживання; яловичина, баранина, вовна, цукор та яйця знаходяться нижче обсягу споживання.
Таким чином, багато необхідних продуктів Великобританії доводиться ввозити з інших країн. Вона імпортує 4/5 вершкового масла, 2/3 цукру, половину пшениці й бекону, 1/4 споживаних у країні яловичини й телятини.
У наш час сільськогосподарське виробництво в Великобританії перебуває в стані спаду. Національний союз фермерів називає причинами спаду галузі високий курс фунта, збитки, заподіяні епідемією коров'ячого сказу і ящуру, бюрократизацію державного регулювання й важкий податковий тягар.
В основному, сільськогосподарська політика Великобританії відповідає Загальноєвропейській сільськогосподарській політиці ЄС, відповідно до якої в Європі, по-перше, діє єдиний ринок сільськогосподарської продукції;
по-друге, європейським виробникам сільськогосподарської продукції надаються переваги перед неєвропейськими й, по-третє, країни-члени ЄС беруть участь у фінансуванні цієї політики.



Список використаної літератури

1. Аткинсон Дэн. Последсвия эпидемии Коровьего бешенства на сельское хозяйство Великобритании. Agriculture, Britain, May, 2001.
2. Березная Н.А. Великобритания. - М., Международные отношения, 2004. - 157с.
4. Економіка зарубіжних країн / За ред. Ю. Г. Козака, В. В. Ковалевського,
K. I. Ржепішевського. – К.: ЦУЛ, 2003.
5. Колесов В.П., Осьмова М.Н. Світова економіка. Економіка закордонних країн. - М.: МПСИ, ФЛІНТА, 2000 - с. 287.
6. Рунова Т.Г. Экономическая география с основами регионалистики: Учебное пособие (3-е изд., стер.). – М.: МГИУ. – 2007. – 184 с.
7. Родионова И. А., Бунакова Т. М. Экономическая география: Учебно-справочное пособие (8-е изд.). – М.: Московский лицей. – 2007. – 496 с.
8. Экономическая и социальная география стран ближнего зарубежья: Под ред. М.П.Ратановой. – М: Дрофа. 2004. - 576 с.
9. Симагин Ю. А. Территориальная организация населения: Учебное пособие. – М.: Дашков и К. – 2005. – 236 с.
10. Шепетилов А.А. Экономика стран Западной Европы. – К.: Высшая школа. – 2003. – 262 с.
11. Філіпенко А.С. Світова економіка. — К.: Либідь, 2003.
12. Хесин Е. Великобритания // Мировая экономика и международные отношения. - 2001. - №8. - С.98-108.
13. Інтернет-ресурси: www.export.by
13. Інтернет-ресурси: www.brittrade.com
14. Інтернет-ресурси: www.hm-treasury.gov.uk
15. Інтернет-ресурси: www.invest.uk.com
16. Інтернет-ресурси: www.lloydstsb.co.uk
17. Інтернет-ресурси: www.statistics.gov.uk
18. Інтернет-ресурси: www.theandersonscentre.co.uk
19. Annual Abstract of Statistics.
20. Monthly Digest of Statistics.
22. United Kingdom National Accounts - the Blue Book.
23. Інтернет-ресурси: www.direct.gov.uk.
24. Інтернет-ресурси: www.hm-treasury.gov.uk
25. Інтернет-ресурси: www.dti.gov.uk
26. Інтернет-ресурси: www.import-export.suite101.com
Стоимость доставки работы, в гривнах:

(при оплате в другой валюте, пересчет по курсу центрального банка на день оплаты)
250
Скачать бесплатно 21678.doc 





Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.